Az Eredő rovatvezetője Hugyecz Gábor

Van remény?
Újabb győzelem: a Wendy's behódol!

Az Amerika-szerte lebonyolított hatalmas tüntetéssorozat és tiltakozó akciók után a Wendy's gyorsétterem-lánc is rákényszerült, hogy elfogadja a PETA által kidolgozott állattartási szabályokat, melyek betartásába nemrég a McDonald's és a Burger King is kénytelen volt beleegyezni. 
A Wendy's végre ígéretet tett a következőkre: 
-  véletlenszerű, előre nem bejelentett vizsgálatokat fog végezni vágóhídjain, és megteszi a megfelelő lépéseket azok ellen, akiknél a vizsgálatok során szabálytalanságot talál; 
- emberségesebb kezelési módszereket alakítanak ki a baromfi-vágóhidakon; 
-  nem vásárolnak olyan beszállítóktól, akik kényszer-vedletést alkalmaznak, illetve éheztetéses eljárással késztetik a csirkéket gyorsabb vedlésre (így az állatok hamarabb tojnak, mintha megvárnák a természetes vedlési periódust) 
-  kötelezik a csirkeszállítókat a megfelelő szellőzési rendszer kialakítására 
-  megtiltják szállítóiknak a csirkék kábító fürdőbe vezetett árammal való leölését 
-  kezdeményezik alternatív sertéstartási eljárások kialakítását 

"Nincs mentség arra, hogy minden burger- és csirkeszendvics miatt állatokat bántalmaznak és ölnek meg, de a Nagy Hármas, a McDonald's, a Burger King és a Wendy's nagy lépést tett afelé, hogy csökkentsék a legrosszabb kegyetlenkedéseket" - nyilatkozta a PETA elnöke.

2001. szeptember 11.


Védett buszsávok Párizsban - a kezdet sikeres

A főváros több forgalmas sugárútján hét kilométer hosszúságban kiépített busz-taxi és kerékpáros folyosóknak köszönhetően tavaly szeptemberhez képest 20 százalékkal csökkent az autóforgalom, a vele párhuzamosan haladó buszok sebessége viszont a korábbi 7-9 km/óráról 10-14-re gyorsult fel. Az autósok csak 1 km/órát veszítettek lendületükből, torlódások viszont nem keletkeztek, a gépkocsi-tulajdonosok egy része ugyanis feladta a versengést az  összeszűkült sávokon, és buszra szállt.
A bulvárok aszfaltján 70 centiméter széles betoncsíkkal választották le a 3,75 méterről 4,5-re szélesített buszsávokat az autós forgalomtól. A védett folyosóba beengedték a kerékpárosokat, de kitiltották a motorosokat, sőt az áruszállítókat és a költöztetőket is. Az autósok mellett ez utóbbiak morognak a legtöbbet, de ígéretet kaptak, hogy helyzetük javítására finomítani fogják a szisztémát. 
Párizs főpolgármestere azzal is érvelt, hogy az általa hozott kényelmetlen intézkedés igazságossági szempontból kikezdhetetlen: nem korrekt, hogy a párizsi aszfaltot 97 százalékban az autósok sajátítsák ki, miközben létszámuk az utazóközönség alig egynegyedét teszi ki.

MTI 2001. 09. 11.


2001. szeptember 28-án megnyílt a Mammut II. bevásárlóközpont. Az ünnepélyes megnyitót a Zöldfülűek környezetvédő csoportjának magnetofonjaiból szóló hangos bégetés zavarta meg: Menjetek beeee, menjetek beeee... A csoport tiltakozik a bevásárlóközpontok által képviselt fogyasztói magatartás elterjedése ellen.
A hasonló monstrumok szükségtelen fogyasztásra ösztönzik az embereket, elsorvasztják a környékbeli kis boltok hálózatát, fokozzák a közlekedési zsúfoltságot. A most megnyílt áruház helyén 67 fát vágtak ki a lakosság tiltakozásának dacára, és az épület lezárta a Széna tér mélyen fekvő, kipufogógázokkal terhelt medencéjének egyetlen légfolyosóját. A Mammut I. megépülése óta a járdán haladó gyerekek csak a mélygarázs-behajtó előtt tolongó autókat kerülgetve tudnak eljutni az iskolába.

B. Gy.


A 2000 novemberében magalakult Magyar Nők Pártja környezetvédelmi konferenciát rendezett a budapesti Hold Hotel Kávézóban 2001. szeptember 27-én.
Szent-Iványi Ágnes, a párt elnöke azt vallja, hogy mind Magyarország, mind a Föld sorskérdéseiben a XXI. század kihívásai elengedhetetlenül igénylik a női másképp-gondolkodás érvényre jutását.
A hatmilliárd földlakónak ma csak ötöde él jólétben, a többi a kiszolgáltatottság és a létminimum küszöbén tengődik. Az a felmérhetetlenül nagy potenciál, amit a női tudás és bölcsesség jelent, egyelőre nem tudja szolgálni az emberiség érdekeit, mert a sorskérdések eldöntésében nincs kellő politikai befolyása. A jövő nemzedékek biztonságának érdekében fontos, hogy a nők - létszámarányuknak megfelelően - kivegyék részüket a döntéshozatalból.
Az élet minősége attól is függ, hogy környezetünk mennyire egészséges. Mit ér az emberi élet, ha nincs béke? Mit ér a gazdagság, ha nincs egészség? A globalizmusnak emberséget kell adni, észak-dél ellentéteit csökkenteni kell, a környezet védelmét a gazdasági érdekek elé kell helyezni, és hosszú távra biztosítani kell a békét - vallja a Magyar Nők Pártja.
Elérhetőségük: 1054 Budapest, Széchenyi u. 12. Tel.: 312-31-54

Forrás: Alapunk - az MNP havilapja 2001 szeptember


Amerikai tudósok nem tartják kizártnak, hogy a Szaharából, szelek szárnyán érkezett fertőzött porfelhő váltotta ki a nagy-britanniai száj- és körömfájás-járványt.
A The Observer szerint a tudósok felfigyeltek arra, hogy a betegség első, februári észlelése előtt néhány nappal hatalmas homokfelhő sodródott a szigetország fölé Észak-Afrika térségéből, ahol a szaharai homok mikrobákkal és állati ürülékkel telített. 
A műholdas felvételek jól mutatják a homokvihar haladását az Atlanti-óceán fölött. A porfelhő február 13-án érte el Nagy-Britanniát. Egy héttel később a száj- és körömfájás-járvány kitört az országban. Mivel a betegség lappangási ideje hét nap, ördögi az egybeesés - idézte a vasárnapi brit lap Dale Griffint, a US Geological Survey munkatársát. 
Abban a térségben, ahonnan a porfelhő származott, egyáltalán nem létezik hulladékkezelés vagy megsemmisítés, ezáltal a földet teljesen átitatják a mikrobák és az állati ürülék. 
"A térségbeli szarvasmarha-állományt a száj- és körömfájás vírusának ugyanazon fajtája tizedeli, mint amit Nagy-Britanniában észleltek" - mutatott rá. 
Évekkel ezelőtt még úgy vélték, hogy a szél által a felhőkbe került baktériumokat, vírusokat, gombákat a nap ultraibolya-sugara elpusztítja. A tudósok azonban felfedezték, hogy a homok-, porszemcsékhez tapadva ezek a mikroorganizmusok védelmet találnak a sugárzással szemben. Az idézett amerikai kutatócsoport számos porfelhőt vizsgált az elmúlt években, amelyekben élő szervezetek, kórokozók széles körére bukkant - írta a brit lap.

(MTI)


A zöldülő növénytakaró több szén-dioxidot nyel el. 
Az elmúlt 21 évben az északi félteke egyes részei sokkal zöldebbek lettek, mint korábban voltak. Műholdas adatok alapján azt állapították meg a szakérők, hogy 1981 óta az északi szélesség 40. fokától északra - például New York, Madrid és Ankara környékén - erőteljesebben növekednek a növények az emelkedő hőmérséklet és az üvegházgázok növekvő koncentrációja miatt. 
A szén-dioxid az egyik legfőbb üvegházgáz, és fontos szerepe lehet a globális felmelegedésben. A gáz serkenti a növények növekedését is, főként a gyorsan növő gyomokét. 
A globális felmelegedésről szóló, sokat vitatott Kyotói Egyezmény alapján a legtöbb fejlett északi ország felhasználhatja a növényzet szénelnyelő képességét az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére tett vállalások betartásának céljából. Ha az északi erdők zöldebbek lettek, már most több szenet nyelnek el, mint azt korábban várták.

Lycos Environment News Service