Mihajlo Szirko

Nemzeti Park 
a Kárpátokban


Az ukrajnai Ivano-Frankivszk megye festői tájáról, páratlan történelméről, kultúrájáról híres. Ezek a feltételek lehetővé tették, hogy egy olyan természetvédelmi alapot hozzunk létre, amely megfelel a modern ökológiai, természetvédelmi, oktató-nevelő és esztétikai követelményeknek.
A megye területén 433 védett terület található 184 300 hektáron, a védettség aránya 13,2%-os, ami az egyik legmagasabb arány Ukrajnában.
A Kárpátok Nemzeti Természeti Park 1980-ban jött létre mint az első természetvédelmi és üdülőkomplexum Ukrajnában. A Kárpátok a sudár ősfenyvesek és ősbükkösök, csobogó, gyorsfolyású patakok, gyógyforrások, hegyi legelőkön illatozó füvek meseszép vidéke, ezenkívül gazdag történelmi-kulturális múlttal is rendelkezik. Itt találhatóak 50 300 hektár területen a Csornohora és a Horhani ökológiai együttesei. A park területének túlnyomó része a Prut felső folyásánál, a többi a Fekete Cseremos völgyében terül el. A Prut a Hoverla-hegy mellett ered -- ez az Ukrán Kárpátok legmagasabb csúcsa. A Csornohora hegység Pip Ivan csúcsán (2022 m) érdekes építmény magasodik: az 1938-ban épült havasi csillagászati-meteorológiai obszervatórium, melyet a helyi lakosság "Fehér elefántnak" nevez. Jelenleg nem működik, romjai titokzatosságukkal és rejtélyességükkel csalogatnak.
A park területén ezenkívül megőrződött kilenc, a XVI. és a XX. század között hagyományos hucul stílusban épült templom -- a vorohtai Születés-templom (1615), a dorivi Szt. Mihály Csodája-templom (1844), a jaremcsai XIX. századi templom, a verhovinai járásbeli Bisztrecben található Szt. Anna-templom (1872), a kreminci Dimitrij-templom (1870).
A Horhani egyedülálló ökológiai együttesei, amelyek festői szépségükről, erősen tagolt domborzatukról, kúpszerű hegycsúcsaikról, érdekes és gazdag növénytakarójukról és állatvilágukról híresek, jelenleg a Horhani természetvédelmi területhez tartoznak. A Horhaniban az élő természet számos érintetlen zuga megmaradt. Az 5344,2 hektáros védett terület a Bisztrica Nadvirjanszka folyó völgyében terül el. A természetvédelmi terület jelentős részén (84,4%-án) lucfenyő nő. A murvás hegycsúcsokat, lejtőket és fennsíkokat törpefenyő-takaró és európai cirbolyafenyő-ligetek borítják. (Az utóbbi faj szerepel az ukrán Vörös könyvben.) Érdekes megfigyelni, ahogy egyre növeli életterét a köves lankákon az egyszerű lucfenyő. A 20-25 négyzetmétert is elérő, szétterülő alsó ágai sűrű lombszőnyeggel fedik be a köves talajt. A jókora földkupacok a rájuk telepedett színes zuzmókkal és a köztük kihajtott különböző fűfélékkel sajátos, egyedi biogeocönózisokat alkotnak. 
A dalokból és legendákból ismert harmadkori maradvánnyal, a bogyós tiszafával találkozhatunk a kolomijai járásban található Knyazsdvir botanikuskertben. Az ókorban ebből készültek az egyiptomi fáraók feleségeinek szobrai, később a Kijevi Rusz hercegeinek ágya is. A XVIII. században a Fehér Cseremos menti parasztok bogyós tiszafa-rönkökben fizettek adót az osztrák császárnak. Idővel a bogyós tiszafa eltűnt a Kárpátokból, csak a Knyazsdvir határában maradt meg. Ez a tiszafa egyetlen jelentős élőhelye az Ukrán Kárpátok területén. Itt jelenleg 208 hektáron közel tízezer tiszafa nő, melyet a nép kiváló minősége miatt "nemkorhadó fának" nevez. A tiszafa jegenyefenyő-bükk őserdőben terem. A hatalmas jegenyefenyők és bükkök alkotják az első szintet, az alacsonyabb (4-8 méteres) tiszafák pedig ezek árnyékában húzódnak meg. A tiszafa igen lassan nő -- a tíz centiméter átmérőjű törzsek közel 80 évesek.

A Horhani mélyén terül el a Manjavszkij Kolostor botanikuskert. Jegenyefenyő -- és luc-bükk-jegenyefenyő -- erdőivel, az Ivano-Frankivszk megyében egyedül itt található lengyel vörösfenyő-telepítésével, szép erdei tavával, ritka sziklaképződményeivel a Kárpátok vidékének egyik leggyönyörűbb tája. A gyorsan növő lengyel vörösfenyőt a nép tűlevelű tölgynek nevezi, mert nem árt neki a nedvesség meg a fagy. A környék jól ismert 1611-ben alapított régi rendházáról. Ma a Manjavszkij Kolostor egyszersmind múzeum. Azt beszélik, hogy aktív energiazónában van, ami imádkozás közben elősegíti a megtisztulást és a lelki energia növekedését. A földön csak kevés hasonló helyet találunk. Ezek mindegyike, mint például Tibet, vallási központjairól híres. A kolostor területét a helyiek szentként tisztelik, kétszer is megjelent itt Szűz Mária. A kolostor falai egyik oldalon a meredek hegyhez simultak, a másikon a gyorsfolyású Szkituc folyó fölé magasodtak. A kolostor mellett természetvédelmi múzeum található, amelyben a kárpáti fauna főbb fajainak példányai láthatók. A közelben zúg az Ukrán Kárpátok egyik legszebb vízesése, a Manjavszkij-vízesés. A magassága több mint húsz méter. 
Tekintettel a megye természeti kincseire és azok turisztikai népszerűségére, az utóbbi években több olyan tájvédelmi körzetet hoztak létre, amelyek védelmet nyújtanak a természeti és történelmi-kulturális értékeknek, ugyanakkor megteremtik a turizmus és a pihenés feltételeit is. A legismertebbek a Dnyeszteri, Halicsi, Poljanai tájvédelmi körzet, valamint Huculföld. 
Akár a természetrajzi múzeumban, úgy láthatjuk egymás mellett a különféle geológiai, botanikai, archeológiai, hidrológiai különlegességeket a Dnyeszteri tájvédelmi körzetben, amely 19 000 hektáron húzódik a Dnyeszter folyó mentén. A Dnyeszter vidékén a sík táj fokozatosan hegyvidékké alakul át. A Tanutinszkij-hegyen a mezozoikumból származó hegyi kőzetek -- felső Jura-kori üledékek -- figyelhetők meg. Főleg sárgásfehér mészkövet találunk itt, amelyben néhány tengeri moszat és különféle megkövesedett fauna-együttesek lenyomatai láthatók. Ez egyedülálló Európában. A part egyes részein meredek, szeszélyes, barlangüregekkel teli sziklák, mészkőtufák emelkednek. A magasból számtalan kristálytiszta patakocska csordogál és millió apró kis cseppre hullik szét, melyek drágakőként ragyognak a napfényben. A Dnyeszter balparti mellékfolyói, melyek mélyen bevájják magukat a podóliai fennsíkba, gyönyörű, kanyonszerű völgyeket alkotnak. A Beremjanszkij-kanyon sík völgye közepén szigetként magasodik a kupolához hasonló Nagy és Kis Hovda, valamint a Cservona Hora (Vörös hegy). A Cservona Hora sziklái 150 méterre emelkednek a Dnyeszter fölé, ezeket ritkás szikla- és sztyeppnövényzet borítja. A legenda szerint a kőhegyek különleges mágneses erővel bírnak, amely megszabadítja az embert a negatív érzelmektől és a szerencsétlenségektől. A kanyon valódi csodája azonban a Cservona Hora-i vízesés. A Dzsurin folyó itt fülsüketítő zajjal zuhog majdnem 16 méter magasból, káprázatos ködfátyollá porladva szét. Mindez a csodálatos erdeifenyő- és lucfenyőerdőkkel együtt, melyek néhány helyen szinte közvetlenül a folyóba érnek, páratlan tájképet alkot. 
A Kárpátok gyöngyszeme Kosziv környéke. Ez a központja a huculok sajátos népszokásainak és kultúrájának, művészetének. Itt hozták létre 50 000 hektárnyi területen a Huculföld tájvédelmi körzetet. A pokuttyai Kárpátok igen meredek, túlnyomórészt bükk- és gyertyánerdővel borított gerince mindenhonnan jól látható. Erdők és ligetek váltakoznak itt havasi rétekkel, kaszálókkal, kertekkel és gyümölcsösökkel. Az egész területet behálózzák az ösvények, csapások, eredeti határszántások. A gyorsfolyású, kristálytiszta vizű, számos zuhogóval és vízeséssel tarkított folyók és patakok festői partok közt igyekeznek lefelé a hegyekből. 
A népi mondás szerint: "Jobb egyszer látni, mint százszor hallani". Várja önöket a Kárpátok!
 
 

A magyar állampolgárok Ukrajnába 
vízum nélkül utazhatnak. Meghívólevél 
vagy utazási irodákban beszerezhető okmányok 
szükségesek.

Fordította: Kösner Gábor