Nádor Csaba
KÖRKÉP, azaz a Környezetkímélőbb Építés Adatbázisa

Nem hiszem, hogy bárki is gondolná, hogy az összes nemzeti energia-felhasználásunk 45%-át építéssel kapcsolatos tevékenységekre (előállítás, beépítés, üzemeltetés, lebontás) fordítjuk. Talán önmagában már ezért is érdemes foglalkozni az építkezések környezetvédelmi vonatkozásaival. És akkor még nem beszéltünk az irdatlan mennyiségű szennyező anyagról, amely az építkezések során keletkezik. A KÖRKÉP honlapján lehetőségünk van rá, hogy magunk is utánanézzünk, vajon energiatakarékos-e házunk/háztartásunk, és mit tudnánk tenni annak érdekében, hogy azzá tegyük. 
 

Aki rendelkezik internet-hozzáféréssel és ellátogat a www.foek.hu/korkep címre, az megismerheti azokat a termékjellemzőket, ár/hatékonyság arányszámokat, melyekről eddig úgy gondoltuk, hogy az kizárólag a mérnökök privilégiuma. Az teszi ezt a kezdeményezést egyedülállóvá, hogy mindezt látványosan, vidám képekkel illusztrálva, egyszerű, ám szakszerű nyelvezettel teszi. 

Az egy éve működő adatbázison eddig a következő témákat dolgozták fel: energiahatékonyságot növelő épületgépészeti berendezések, megújuló energiaforrást hasznosító berendezések, vízhasználat, szennyvízkezelési rendszerek, hulladékkezelési rendszerek, építési anyagok. Feldolgozás alatt állnak az alábbiak: épületrekonstrukció, mezőgazdasági épületek, oktatási programok, aktualitások, beruházásokhoz nyerhető források, megvalósult, ökológiailag pozitív területfejlesztési beruházások. 

Néhány kattintás az oldalakon, és már el is juthatunk olyan, eddig a gyakorlatban alig-alig megvalósított ötletekhez, mint például melegvíz-termelés napenergiával, fűtés biogázzal vagy az esővíz hasznosítási lehetőségei. Megtudhatunk olyasmit is, hogy vajon az égetett cserép, vagy a bitumenes zsindelytető kedvezőbb építésökológiai szempontból. 

Az adatbázis a társasház nagyságrendjéig tartalmaz adatokat, információt. A családi házukat építőknek olyan alapvető döntések meghozásában segít, mint pl. hogyan tájoljuk az épületet, hogyan osszuk be a tereket, mekkora ablakfelületet tervezzünk. A passzív napenergia-felhasználást tárgyaló oldalon például ilyen kérdésekben tájékozódhatunk. Szintén családiház-építők, de akár önkormányzatok is hasznosíthatják a gyökértéri szennyvíztisztító leírását. Nádágyakkal ugyanis akár egy 4000 fős település szennyvíztisztítása megoldható. 

Azok számára is hasznos lehet a KÖRKÉP-en tallózás, akik átépítést, lakásfelújítást terveznek. Mi a leggazdaságosabb módja egy-egy kérdés megoldásának? Erre találunk javaslatokat a honlapon. A honlap szerkezete egy fához hasonlítható, melynek levelei a termékismertetések. Itt megtaláljuk az egyes termékek műszaki paramétereit, árát, forgalmazójának címét. Az adatbázist folyamatosan frissítik. 

Az egyik leggyakrabban látogatott oldal az építőanyagokról szóló. Milyen anyagból húzzuk fel a falakat? Milyen szigeteléssel milyen fűtési hatékonyságot lehet elérni? Az ilyen kérdésekben segítenek eligazodni az összehasonlító táblázatok. Számos fotó, ábra egészíti ki az oldalakat, és megadott címük alapján fel is kereshetjük azokat a referenciahelyeket, ahol az adott terméket használják, illetve gyártják. 

A honlap bizonyos helyeken átköt más adatbázisokhoz. A hulladékkezelés háztartáson belüli megoldásainak tárgyalásakor a Hulladék Munkaszövetség honlapjára juthatunk, a napkollektorok ismertetése során a miskolci Ökológiai Intézet kiadványára hívja fel a figyelmet a KÖRKÉP, és csatlakozik a Szoláris Építészet Alapjai c. oktatócsomaghoz is. A 2000. év elejétől keresőprogram is segíti majd a honlapon való tájékozódást. 

A KÖRKÉP adatbázisának karbantartását a Független Ökológiai Központ munkatársai végzik. 

Kiegészítésekkel, javaslatokkal, kérdésekkel fordulni lehet Medgyasszay Péterhez a Független Ökológiai Központban (1035 Budapest, Miklós tér 1 tel.: 368-62-29), illetve a megyo@foek.hu drótpostacímen. 

Nagy Ildikó 
Védjegye: a lelkület és bizalom 

Az Ahimsa Magyarországon egyedülálló termékcsalád: erőszakmentes, mert a cég nem folytat állatkísérleteket, és környezetbarát, mert a természetben gyakorlatilag teljesen és gyorsan lebomlik. Együttműködik bőrünk, testünk öngyógyító folyamataival.  
Pauló Tündével, az Ahimsa Kozmetikai Kft. vezetőjével beszélgettünk egy verőfényes késő őszi délutánon. 

-- Számomra mindig a történetek "eleje" a fontos -- az indíttatás. Az ön története hol kezdődött? 

-- Kutató gyógyszerészként egy gyógyszergyárban dolgoztam -- nagyon jó állásom volt. De a magánéletemben törés következett be, ezért úgy terveztem, hogy otthon fogok dolgozni. Gondolkodnom kellett, mire használhatom fel a vegyészeti ismereteimet oly módon, hogy megélhetést is adjon, de az értékrendemet se borítsa föl. 

-- Mi vezérelte a választásban? 

-- Hogy milyen tudattal élsz, az gyakorlatilag meghatározza az életed minden rezdülését. Ha például szappant gyártok, nem mindegy, hogy marhafaggyút vagy növényi alapanyagot használok hozzá. Ez is szappan, meg az is szappan. A különbség azonban igen nagy, spirituálisan is. 

-- Ahimsa, Tulasi -- bizonyára beszélő nevek. 

-- A tulasi egy Indiában élő növény, az ahimsa pedig erőszakmentességet jelent. A kozmetikumok egyikéhez sem használunk állati eredetű alapanyagokat. A természetidegen anyagok helyett is a természetes alapanyagokat kerestem: kókuszvajat, méhviaszt, növényi olajokat stb. 

-- És az üzlet beindult... 

-- Nem egészen így van. Ami nagyméretű, az bizonyos mértéken túl átláthatatlan. Annak, hogy kis cég vagyunk, én leginkább az előnyeit látom. A termékeink kézzel készülnek, van mód a boltokkal és a vásárlókkal való személyes kapcsolattartásra. A vevőkör, aki a növényi alapanyagú kozmetikumokat használja, egyre bővül. Ahhoz pedig, hogy a boltok eladói is jó szívvel ajánlhassák a termékeimet, alapvető a bizalom. Akik ismernek, tudják, hogy ragaszkodom az elveimhez. Sem a vevőket, sem magamat nem csaphatom be. Mert ha csak az üzlet kedvéért "eladom" magam, semmivel sem járulok hozzá a világ dolgaihoz. Úgy gondolom, hogy a világban mindenkinek szerepe van. Ha nekem az a karmikus szerepem, hogy az embereket tisztítsam, teljesíthetem a hivatásomat, akár úgy, hogy növényi tisztálkodószereket gyártok. 

-- Talpon maradhat-e így egy üzlet? 

-- Szinte hihetetlen, hogy bár ennyi kozmetikai készítmény van a piacon, mi mégis meg tudunk élni. Nemhogy meg tudunk élni, hanem jól megy az üzlet. Biztos vagyok benne, hogy ebben az is benne van, hogy jó ügyet támogatunk. 

-- Az Ahimsa kozmetikumokon nincs "cédrus" környezetbarát termék védjegyük. Miért? 

-- Számomra furcsa, hogy jön valaki, aki azt mondja, nem hiszi el, hogy a termékem környezetbarát, és hogy ennek megállapítása a Minősítő Bizottság dolga. Azok az emberek, akik ismernek engem, hinni fognak nekem. Ha a vásárló személyesen meggyőződött arról, milyen ügyet képviselek és milyenek a termékeim, ennél jobb garancia és biztosabb védjegy nincs. 

Az Ahimsa kozmetikumokat bioboltok forgalmazzák az ország több nagyvárosában. 
A termékek termelői áron megvásárolhatók: 
A gyártónál: 1028 Budapest, Kossuth L. u. 47. Tel./fax: 275-7798 
A telephelyen: 8699 Somogyvámos, Haladás utca 1. Tel.: (06-85) 340-082 
A budapesti Zöld Boltban: V. ker., Vadász u. 29. Tel.: (06-80) 269-446 
Itt utántöltéssel vagy elegáns, parafadugós 
üveges kiszerelésben, natúr színekben és illatanyag nélkül is. 
A gyártó postai utánvétellel elküldi a kívánt összeállítású csomagot a vásárló címére. 

Krémek; testápolók; tusfürdők; samponok; aromaterápiás, rudalt és dobozos szappanok; ajakápolók; illóolajok; parfümolajok; növényi vajak; mosogatószerek nagy választékban, a legkülönbözőbb természetes hatóanyagokkal, sokféle színben és illatban, ízléses kiszerelésben. 
Kérje ingyenes katalógusunkat!