Varga Adrienne
Ősszel a Bükkben


 

"Iszonyatos nagy csönd. Amerre nézel
Csak erdő, erdő és erdő megint,
Zugos kanyar újabb kanyarba vész el,
Míg fönn hegyhullám hegyhullámnak int."
(Fodor József)
A Bükki Nemzeti Park területén Magyarország legmagasabbra emelkedő karsztos tönkhegysége, a Bükk sziklaszirtjei, meredek völgyei, barlangjai várnak ránk.
A már csak lágyan simogató őszi napfény és elcsendesedett, de színvilágában mégis izzó erdők hegyes-völgyes, ormos vidékre csalogatnak bennünket.
A nemzeti park központja Eger-Felnémet községben működik (1)(3).
Felnémettől északi irányba, kb. 4 km-re fekszik Szarvaskő. A faluból délnyugat felé húzódó vízmosásos völgy felett vezető keskeny úton haladva végigjárhatjuk a szarvaskői geológiai tanösvényt, bepillantást nyerve a hegység földtörténeti múltjába.
Mintegy 300 millió évvel ezelőtt a Bükk jelenlegi területe lesüllyedt, majd tenger öntötte el. A tenger mélyén vastagon felhalmozódott meszes üledék a földtörténeti középkor végén (az alpi hegységképződés idején), hegységképző erők hatására redőkbe gyűrődött. A hegységképződés utolsó szakaszában tengermozgások és vulkánkitörések formálták a vidéket. 
A geológia tanösvény a magmás vonulat üledékének képződményeit mutatja be, amely szembetűnően különbözik a hegység megszokott látványától. Vonzzák tekintetünket a vulkanikus eredetű, vöröses színű és sajátos formájú sziklák. Utunk során elhaladunk a rendkívül látványos, párnás szerkezetű bazaltömlés mellett. Később a Hegyeskő-dűlőhöz érünk, ahonnan a hegység mészkőből és palából álló rögeire láthatunk.
A Bükk több évezredes titkának részleteit tárja elénk a tanösvény további 9 állomása is. A szarvaskői várnál a tanösvény bejárása megszakítható. Amennyiben nem akarunk felkapaszkodni az Akasztó-hegyre, úgy a vártól levezető úton visszatérhetünk Szarvaskőre, ahonnan vonattal könnyen Szilvásváradra juthatunk.
Érdemes megvizsgálnunk az egyes helységek nevét, mert gyakran érdekes következtetésekre juthatunk történetüket illetőleg. Vegyük példaként Szilvásváradot. A várad szó: a kis vár, erősség szóból, a Szilvás egyesek szerint a latin Silva: erdő szóból származik.
Szilvásváradon járva ajánlott ellátogatni az úgynevezett Orbán-házba (hétfő kivételével mindennap 9-17 óráig látogatható), ahol a "Bükk természeti képe" című állandó kiállítás keretében áttekintést kapunk a hegység földtörténetéről, növény- és állatvilágáról. A bemutatótermekben járva feltárul előttünk a Bükk ősi élővilága. 
A tenger által hátrahagyott kövületes palák ősleletei között találunk háromkaréjú "ősrákot", kagyló- és csigamaradványokat, tengeri liliomot.
Az ősi élővilág hírmondóit rejtő, vékony lapokra hasadó palát tetőzsindely készítésére használták a helyiek. A bükki falvakban járva a korosabb házak tetején még ma is láthatunk természetes palával fedett tetőszerkezetet.
A környék legszebb éke a Szalajka-patak völgye, amelyet erdei kisvasúttal is bejárhatunk. Szinte mesebeli látvány tárul elénk, amint a lefelé rohanó patak mésztufa-lépcsőkön alászökellve fátyolszerű vízesést képez, majd egymás alatti áttetsző tavakká szelídül.
Szilvásváradon kerékpárkölcsönzési lehetőséget biztosít a nemzeti park igazgatósága, amellyel felkerekezhetünk egészen a Bükk-fennsíkig. Gépkocsival az Olasz-kapuig juthatunk (az út használati díja Szilvásvárad - Olasz-kapu parkoló között 300 Ft), de tovább csak gyalog mehetünk, hogy óvjuk a karsztfelszín alatt bugyogó víz tisztaságát. Útközben hegyi rétek tárulnak elénk, szőrfű sűrű csomói között nyílik a nemzeti park emblémáján szereplő szártalan bábakalács. Bronzos színű bükkösök szegélyezte kanyargó hegyi út vezet fel bennünket a Bükk szívéhez, a bástyaként őrködő ormokkal, "kövekkel" körülvett fennsík Nagy-mezejére.
Az előttünk elterülő mészkőfennsíkon számtalan tál alakú bemélyedés, töbör sorakozik. Homorú mélyedéseinek tölcsérén keresztül csordogál a csapadék, kisebb vízfolyások a hegység mélyébe. A föld alatt folytatja útját a kincset jelentő tiszta víz. A Bükk karsztos üregeiben összegyűjtve tiszta ivóvízzel ajándékozza meg a vidék és a közeli városok lakóit. Bár sajnálatos módon a túlzott vízigény miatt megfogyatkozott a hegység vízkészlete, s már sok forrás elapadt.
Feledhetetlen élményben lehet részünk, ha felkapaszkodunk a Virágos Sár-hegy oldalán megbúvó "őserdőhöz" (kék ill. zöld jelzésű turista- útvonalon). Lenyűgöző látvány tárul elénk, ez a védett vadon olyan, mint amilyen minden erdő lehetett. Fái törzsét fűrész, gépek nem érintik, legfeljebb csak vihar döntheti ki. Zuzmós bükkaggastyánok méltóságteljesen magaslanak felettünk, sűrűn befont ágaikról karvastagságú, liánszerűen kapaszkodó iszalag csüng. 
Herman Ottó kitartó kezdeményezésére több barlangban is végeztek ősrégészeti feltárást. Számtalan barlangot, barlangjáratot, karsztos üreget rejt felszíne alatt a hegység.
Lillafüreden (6) a Szt. István- és Anna- barlangokban járva bepillanthatunk a karszt föld alatti világába.
A Szt. István-barlang bejárata közvetlenül a Lillafüredről Eger felé vezető út jobb oldala mellett nyílik (egész évben a hét minden napján nyitva tart. Túraindulások: 9.00 -15.00 óra között óránként.). Eredetileg "Kutyabarlangnak" nevezték, mert felfedezése egy kutyának köszönhető, ugyanis addig bóklászott a barlangbejáró előtt, míg bele nem esett a meredek aknába. Napokig vonyított, mire ki tudták onnan szabadítani. A barlang termeinek mennyezetéről csüngő cseppkődíszek és az elénk táruló "Meseország" alakjai, így például Jancsi és Juliska, a Mézeskalács-házikó mind azt érezteti velünk, hogy a természet szobrászműhelyében járunk. Az egykor fehéren szikrázó képződményeken sajnos a fényszórók hatására zöld algák telepedetek meg. 
Az Anna-barlang bejárata a Palota Szálló függőkertje alatt nyílik. (ápr. 15. és október 15. között túravezetővel a hét minden napján látogatható. Túraindulások: 10.00 és 15.00 óra között óránként). A világon szinte egyedülálló lyukacsos szerkezetű mésztufa-alakzatokat, csipke finomságú képződményeket találunk itt. A víz az útjába került, vagy lehullott növényeket, faágakat, leveleket, fatörzseket mészréteggel vonta be. Különleges látvány a barlang büszkesége, a szomorúfűz törzsére és lehajló lombjára emlékeztető mésztufa alakzat.
Lillafüredről kisvasúttal vadregényes erdei tájakon, mély szakadékon átívelő viadukton eljuthatunk egészen a Garadna völgyébe. Útközben érdemes megismerkednünk az Ómassa község közelében található szentléleki pálos kolostortemplom sokszázados romjaival. Szinte odavonz bennünket a nyugalmat árasztó szürke gránitból emelt gótikus építmény maradványa.
Kitűnő lehetőséget kínál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága ahhoz, hogy diákjainkkal erdei iskola, kirándulás, táborozás keretében megismertessük a hegység élővilágát, színes föld- és kultúrtörténeti emlékeit.
Az erdőben megbúvó Rejtek-kutatóházban (4) az érdeklődők számára igény szerint a Bükk élővilágáról dia- és videóvetítés is kérhető. A foglalkozások anyagának összeállítását nagyban megkönnyítheti a Rejteki Erdei Iskoláról készült munkafüzet (Treiber Zsuzsa: Gyertek velem Erdei Iskolába! Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, Budapest, 1996.) és a ház mellől induló kis tanösvény.
A szakavatott vezetők segítségével a gyerekek különböző játékos feladatok keretében sok mindent megtapasztaltak és megtudtak nemcsak az erdőről, hanem önmagukról és egymásról is. Az év bármely szakában érdemes ellátogatni a Rejteki Erdei Iskolába, mert ősszel és télen is sok felfedezni valót kínál számunkra a hegység világa.
A rejteki központtól nem messze bújik meg Répáshuta (5). Ha felkeressük a hegység belsejébe települt kis szlovák falu tájházát [Tel.: (06-46) 390-113], sok mindent megtudhatunk a helybéliek korábbi életmódjáról.
Répáshután, Bükkszentkereszten és Bükkszentlászlón üveggyártással foglalkoztak. Hosszú nyakú palackokat, különböző színű, fonaldíszítésű boros kancsókat, kecses formájú talpas poharakat készítettek.
Az erre épülő másik fő foglalkozás a hamuzsír égetése volt, amelyet a hagyományos üveggyártás alapanyagaként használtak fel. A hamuzsír előállításához nagyon nagy mennyiségű fára volt szükség: körülbelül 10 mázsa bükkfa kellett 1,5 kg hamuzsír égetéséhez.
Az úgynevezett üveghuták nem maradhattak fűtőanyag nélkül, így a környéken faszénégetéssel is foglalkoztak, amely még ma is élő mesterség. Az erdőt járva már messziről észrevesszük kékesszürke füstjéről és a faszén jellegzetes illatáról a faszénégető helyeket. Kúp alakú boksában, vagy ahogy itt nevezik, milében készítik a faszenet, amelyet 10-12 köbméter fából raknak. A farakás lassú égését úgy biztosítják, hogy azt döngölt földréteggel is betakarják. Ha az erdőben lábunk alatt 6-8 m átmérőjű fekete köröket találunk, biztosak lehetünk, hogy ott faszénégetés folyt korábban.
Még ma is több család számára nyújt megélhetést a települések építkezéseihez kötőanyagot szolgáltató mészégetés. Bükkszentkereszten járva ne mulasszuk el megnézni a mészégető kemencéket, amelyek az égetés alatt az erdő sötétjében fénylő gömbökként izzanak. Régebben a kemence begyújtásakor a mészégető először keresztet vetett rá, majd eredményes égetést kívánva a következőket mondta: "Égessen meg a tűz, vigyen el a szekér, adjon pénzt az Úr!"
Hangulatos kis település, Cserépfalu (2) húzódik meg délebbre, a Hór-patak völgyében, amelyet Eger felől könnyen megközelíthetünk. A falu határában az Ördögtorony látványos kaptárkövei sorakoznak, amelyek formája valóban kaptárakra emlékeztet. Egyes kutatók szerint kultikus szerepet töltöttek be, áldozati, illetve temetkezési helyek voltak. Az ásatások során talált leletek arra utalnak, hogy a 3-15 m magas kúpok falába vájt fülkét a 11-14. században még használták.
A falu határában találjuk a Subalyuk-sziklabarlangot. Itt bukkantak először a neandervölgyinek ismert ősember magyarországi nyomaira. Évezredekkel ezelőtt itt húzódott meg a zord időjárás viszontagságai elől, készítette kezdetleges kőszerszámait. Innen járt vadászni medvére, vaddisznóra és kőszáli kecskére. A falu művelődési házában kialakított Subalyuk Múzeumban többet is megtudhatunk az ősemberek életmódjáról (nyitva: kedd-péntek 8-16 óráig, szombaton 8-12 óráig, előzetes csoportos bejelentkezés esetén bármikor látogatható, keresse Dósa Gyulánét [(06-49) 423-317].

 
(1) Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
3304 Eger, Sánc u. 6.
Tel.: (06-36) 411-581
Túravezetés: 10000 Ft/nap
diákcsoportoknak: 6500 Ft/nap

Szállás:
(2) Oszla Kutatóház (A Hór-völgyben, Cserépfalutól 3 km-re)
800 Ft/fő/nap (X. 1. - IV. 30. 1000 Ft/fő/éjszaka)

(3) Eger-Felnémet, Sánc u. 6. (az igazgatóság udvarán)
2 ágyas szoba 1800 Ft/éjszaka (X. 1.-IV. 30. 2400 Ft)

(4) Rejtek-kutatóház, Oktató Központ
V. 1. - IX. 30. 550 - 880 Ft/fő/éjszaka (létszámtól függően)
3-4 ágyas szoba: 3100 - 3300 Ft/éjszaka
X. 1. - IV. 30. 700 - 1100 Ft/fő/éjszaka
3-4 ágyas szoba 3800 - 4000 Ft/éjszaka

A nemzeti park igazgatósága a szállást nem igénylő csoportok részére is biztosít rendezvényekhez előadótermet (1700 Ft), szabadtéri rendezvényekhez konyhát, tűzrakási (5500 Ft) lehetőséget.

Étkezési lehetőségek:
(5) Vadász Bisztró Vendéglő, Répáshuta 
Tel.: (06-46) 390-159

(6) Vadászkürt Étterem, Lillafüred 
Tel.: (06-46) 373-888